Deti využívajú namiesto prirodzeného pohybu vymoženosti, ktoré ich oberajú o emóciu z pohybu.

V minulosti sa venoval hokeju, v predchádzajúcej sezóne zažil debut ako tréner mládeže. Aby toho nebolo málo, mimo trénovania detí sa taktiež venuje osobným tréningom v dubnickom fitness centre. Reč je o 30-ročnom Tomášovi Hantákovi, ktorý spolu s Martinom Sobotom vedie našich mladších žiakov. My vám ho v dnešnom rozhovore trochu predstavíme.

 

Úlohy mládežníckeho trénera sa Tomáš zhostil len pred minulou sezónou a je tak v týchto trénerských vodách, dá sa povedať, nováčikom.  Ako zatiaľ hodnotí svoje pôsobenie v roli trénera?  ,,Prvá sezóna bola pre mňa rozkukanie sa a vychytanie všetkých potrebných detailov, od organizačných vecí až po samotný tréningový proces. Myslím, si že na v poradí 2. sezónu budeme aj s mojim asistentom Martinom Sobotom pripravení zodpovedne,” zhodnotil doterajšie počínanie ako hlavný tréner 6HT. Mať na starosti mladíkov však so sebou prináša aj určitú zodpovednosť a odvahu, keďže v mladom veku sa deti formujú nie len hokejovo, ale aj osobnostne.  Bolo niečo z čoho mal obavu? „Musím povedať, že pred trénovaním mladších žiakov som mal zdravý rešpekt. Predsa len, máte na starosti okolo 30 chlapcov. Je to pre mňa zodpovednosť, ako z výchovného hľadiska, tak aj z hľadiska zdravia a pohybového napredovania,“ prezradil nám svoje pocity pred svojou 1. trénerskou sezónou 2020/2021. V týchto dňoch už so svojim asistentom Martinom Sobotom pripravujú deti na tú nasledujúcu.  Momentálne prebieha tréning na suchu, a keďže mladší žiaci sú približne vo veku 10-11 rokov, zaujímali nás nejaké vtipné príhody, ku ktorým počas tréningov dochádza.

Tých príhod je nespočetne. Skoro vždy sa nám stane, že keď už je tréning v plnom prúde, nejakého chlapca nachytám ako nevnímavo pozerá po okolí a zabudne, že je na tréningu,“ zasmial sa a hneď za tým dodal, „ale to sú deti, majú ešte svoje predstavivosti a sny, takže sa na tom vždy len pousmejem a zavtipkujem s ním,“ zakončil otázku s humorom.

Ako sme už spomínali, okrem trénovania detí sa Tomáš venuje aj ďalšiemu odvetviu zameranému na pohyb, a tým je práca vo fitness centre, kde pracuje ako osobný tréner. Dajú sa čerpať skúsenosti získané v týchto kruhoch aj v práci hokejového trénera? „Určite áno. Ja som ten typ trénera, čo si najskôr vyskúša veci na sebe, a až potom ich posúva ďalej svojim zverencom. Mám to šťastie, že hokej hrávam ešte rekreačne a môžem porovnať aký typ tréningu na suchu najviac koreluje s výkonom a zručnosťami na ľade. Dnešný šport a veda idú ruka v ruke a preto rád experimentujem a skúšam nové veci.“

Cesta k trénovaniu všeobecne viedla prvotne cez školu, v rokoch 2012-2017 vyštudoval v Bratislave na Fakulte telesnej výchovy a športu odbor Učiteľstvo a trénerstvo, čo do bodky spĺňa jeho pracovnú náplň, či už na hokejovom štadióne alebo vo fitku. Čo ho doviedlo k tomu vybrať si túto školu? „Po skončení strednej školy, ktorou boli Informačné technológie, som hľadal čo by som v živote rád robil. Športom som žil odmalička, a keď prišla možnosť štúdia na FTVŠ, nezaváhal som ani chvíľu. S odstupom času môžem povedať, že to bola pre mňa tá správna voľba.“

V tréningovom centre FitFabrik v Dubnici nad Váhom, sa venuje aj metóde FP, čo znamená Functional patterns. Čomu sa táto metóda venuje a aké benefity so sebou prináša? ,,Functional patterns je metóda, ktorá bola vytvorená s rešpektom na ľudský evolučný vývoj. V skratke povedané prirodzený pohyb rýb je plávanie, vtáky lietajú, človek má chodiť, behať a hádzať. To znamená, že tréning a cvičenia sa točia okolo týchto 3 základných pohybov. Prešiel som si viacerými tréningovými metódami ale FP je zatiaľ tá najlepšia.  Má mnoho benefitov od odstránenia bolesti pohybového aparátu až po kvalitný silovo-kondičný tréning. Aj v práve prebiehajúcej letnej príprave využívame prvky tejto metódy s chlapcami,“ vysvetlil nám jednu z najnovších metód, ktorá sa medzi športovcami stáva čoraz viac využívanou a obľúbenou. Nakoniec nás zaujímal Tomášov názor na slabiny a nedostatky u mládeže, na ktorých by sa malo všeobecne zapracovať. Čo by poradil každému mladému hokejistovi v rámci prípravy a tréningov? „Najväčšia slabina mládeže je dnešná doba informatizácie. V mojich mládežníckych rokoch sme mali školu a tréning, no a po tréningu sme až do večera behali po vonku a hrali hokejbal alebo futbal,“ zamyslel sa nad svojimi detskými časmi a pokračoval, “dnes je všetko zamerané na elektroniku. Deti využívajú namiesto prirodzeného pohybu rôzne iné vymoženosti, ktoré ich oberajú o emóciu z pohybu. Takže moje odporúčanie: trénovať a hýbať sa navyše . Po tréningu nezostať doma za počítačom, ale ísť si strieľať na bránku, hrať s kamarátmi hokej, dbať na správne stravovacie a spánkové návyky, ktoré sú hlavne v mladom veku veľmi podceňované a čo je najhlavnejšie mať radosť z pohybu,“ zakončil Tomáš náš rozhovor svojimi radami pre mladých hráčov.